Pravicu netreba stresovať a tlačiť do spolupráce, zhodujú sa politici

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Prvou skutočnou šancou preveriť schopnosť pravicovej opozície spolupracovať budú voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby. Zhodujú sa na tom zástupcovia opozičných strán, ktorí si myslia, že opozíciu netreba stresovať a tlačiť do spolupráce.

"Komunálne voľby a voľby do VÚC budú skúškou opozície, či je schopná spolupracovať," povedal pre TASR líder OĽaNO Igor Matovič. Podľa neho teraz musí ešte niečo prebolieť. "Vodcovia niektorých pravicových strán si musia vstúpiť do svedomia a dúfam, že sa aj vedenie kde tu pomení," doplnil.

"Každá voľba je skúškou toho, ako vedia strany spolupracovať. Po snemoch SDKÚ a KDH nastane priestor na to, aby sme sa rozprávali o prípadnej spolupráci," uviedol pre TASR predseda klubu Mosta-Híd László Solymos.

Podpredseda klubu KDH Pavol Abrhan poznamenal, že na komunálnej úrovni spolupráca funguje. A aj v prípade komunálnych volieb a volieb do VÚC bude možné hovoriť o spolupráci. Kandidát na šéfa SDKÚ-DS Pavol Frešo si myslí, že zjednocovanie pravice nie je momentálne otázkou dňa. Možnosť ukázať, ako vie pravica spolupracovať, bude pri spomínaných voľbách.

Súhlasí aj šéf liberálov Richard Sulík. "Netreba to teraz znásilňovať. Prvá šanca, kde môže pravica ukázať, ako vie spolupracovať, budú voľby do VÚC," povedal. Jeho stranícky kolega Juraj Miškov doplnil, že prvé, čo musí pravica urobiť, je ponúknuť víziu alternatívy voči Smeru-SD. Dôležitý je jej obsah. SaS podľa Miškova víziu hľadá a následne ju mieni ponúknuť aj partnerom.
 

Vyberte región